TÜBİTAK’a göre Ar-Ge ve Yenilik Tanımları:
Araştırma ve geliştirme (Ar-Ge) nedir?
Kültür, insan ve toplumun bilgisinden oluşan bilgi dağarcığının arttırılması ve bunun yeni süreç, sistem ve uygulamalar tasarlamak üzere kullanılması için sistematik bir temelde yürütülen yaratıcı çalışmalar, ürün tasarımı veya yazılım faaliyetleri ile alanında bilimsel ve teknolojik gelişme sağlayan, bilimsel ve teknolojik bir belirsizliğe odaklanan, çıktıları özgün, deneysel, bilimsel ve teknik içerik taşıyan faaliyetlerdir.
Yenilik nedir?
OECD tarafından hazırlanmış olan Oslo Kılavuzunda “yenilik” tanımı, işletme içi uygulamalarda, işyeri organizasyonunda, dış ilişkilerde yeni veya önemli derecede iyileştirilmiş bir ürün (mal ve hizmet), süreç, yeni bir pazarlama yöntemi veya yeni bir organizasyonel yöntemin gerçekleştirilmesi olarak yapılmıştır.
OECD verilerine göre gelişmiş ekonomilerde büyümenin yarıdan fazlasının kaynağı yenilik faaliyetleridir. Yenilik faaliyetlerine verilen önem sayesinde ülkeler verimliliklerini ve rekabet güçlerini artırabilmiş, vatandaşlarının yaşam kalitesini yükseltebilmişlerdir. Ülkemizin kalkınma perspektifi ekonominin bilgiye dayalı olmasını zorlamakta, dolayısıyla araştırma-teknoloji geliştirme ve yenilik projelerinin desteklenmesi daha da önem kazanmaktadır.